Malina właściwa
- Szczegóły
- Opublikowano: poniedziałek, 25, luty 2013 10:38

Surowiec leczniczy to owoce i liście. Owoce są przede wszystkim bogate w witaminę C, sole potasu, kwasy owocowe oraz garbniki, zawarte głównie w liściach.
Witamina C wzmacnia siły obronne organizmu przyspieszając powrót do zdrowia w stanach gorączkowych. Garbniki mają działanie aseptyczne i w połączeniu z solami potasu skuteczne są w zapaleniu dróg moczowych. Działają także kurcząco na naczynia krwionośne i do pewnego stopnia na jelita.
Herbatka z liści maliny zalecana jest w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, a w postaci płukanki – w zapaleniu jamy ustnej i gardła. Mieszanki ziołowe z liśćmi maliny wskazane są dla kobiet w ciąży, pobudzają ruch robaczkowy jelit i rozluźniają mięśnie miednicy.
Z malin zrobimy pyszne soki, syropy i galaretki. Wspaniale smakują świeże owoce.

Owoce aronii to jedno z najbogatszych źródeł witamin, mikroelementów, błonnika, zawiera mnóstwo antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Ponadto zawiera antocyjany, są to naturalne barwniki obecne także w innych czerwono – fioletowych owocach takich jak: ciemne winogrona, czarna porzeczka czy bakłażan. Główną zaletą antocyjanów aroniowych jest ich ochronne działanie na układ krążenia dlatego ma doskonały wpływ na prawidłową pracę serca i z tego względu zalecana jest w profilaktyce chorób serca, zwłaszcza dla osób obciążonych zapadalnością na choroby układu krążenia. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, pozytywnie wpływa na układ trawienny, przeciwdziała zmianom w mózgu, które mogą prowadzić do demencji. Reguluje gospodarkę tłuszczową, łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.