Twarda, cierpka i wyjątkowo niesmaczna! Ale to istny skarb dla zdrowia!
Dlatego spożywa się ją najczęściej w postaci soku lub różnych przetworów z dodatkiem np. gruszek czy jabłek. Jednakże najlepszy efekt zdrowotny osiągniemy pijąc 100% sok.
Owoce aronii to jedno z najbogatszych źródeł witamin, mikroelementów, błonnika, zawiera mnóstwo antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Ponadto zawiera antocyjany, są to naturalne barwniki obecne także w innych czerwono – fioletowych owocach takich jak: ciemne winogrona, czarna porzeczka czy bakłażan. Główną zaletą antocyjanów aroniowych jest ich ochronne działanie na układ krążenia dlatego ma doskonały wpływ na prawidłową pracę serca i z tego względu zalecana jest w profilaktyce chorób serca, zwłaszcza dla osób obciążonych zapadalnością na choroby układu krążenia. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, pozytywnie wpływa na układ trawienny, przeciwdziała zmianom w mózgu, które mogą prowadzić do demencji. Reguluje gospodarkę tłuszczową, łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.
Odporna, łatwa w uprawie, nie ma większych wymagań glebowych, warto mieć ją we własnym ogrodzie.