- Kuchnia z grillem
- Pieczenie placków ziemniaczanych przez seniorów z Załubic

- Degustacja miodów wystawionych przez pszczelarzy
- Wystawa płodów rolnych
- Konkursy i zabawy - młocka
- Dobra muzyka na żywo: Zespół Disco-Polo, Zespół Reewolucja
- Występy młodzieży z gminy Radzymin
Organizatorzy:
Zarząd OSP Załubice, OSP Ruda, OSP Radzymin, sołtysi z parafii Załubice, Koło Emerytów z Załubic, radni
Info: dh Andrzej Siarna
Czy wiesz, że obierając ziemniaki ze skórki, pozbawiasz je prawie 99% cennych związków?
W skład ziemniaków w łupinach wchodzi 20% skrobi, enzymy, białka, witaminy B, C, beta-karoten, kwasy organiczne, sole mineralne, potas, wapń, fosfor, żelazo i wiele innych pożytecznych dla organizmu związków. Do 90% wszystkich dobroczynnych substancji znajduje się w łupinie.
Najzdrowsze ziemniaki to te, które zostały ugotowane na parze. Możemy dodać do gotowania przyprawy i zioła, które lubimy, zniwelują one niezbyt ciekawy zapach. Jednakże podane z masełkiem, posypane natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem, będą smakowały wybornie, a do tego będą miały korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Uważajmy na ziemniaki z importu!
By zachować długo dobry stan i wygląd ziemniaka, stosuje się kobalt-60 i cez-137. Tak napromieniowany ziemniak niesie niebezpieczeństwo zachorowania na chorobę nowotworową.
Ziemniaki w naszym kraju sadzimy na ogromnym areale, ma doskonały smak i dobrą jakość.
Jedzmy tylko polskie ziemniaki!!!
E.B.